VoltH2 ontvangt exploitatiesubsidie SDE++ voor groenewaterstoffabrieken in Zeeland

SDE++ subsidie voor groene waterstof stimuleert CO2-verlaging en energietransitie

Bergen op Zoom, 6 maart 2023 - VoltH2 ontvangt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een substantiële exploitatiesubsidie voor de productie van groene waterstof.

VoltH2 krijgt deze subsidie voor haar projecten in respectievelijk Vlissingen en Terneuzen. Deze groenewaterstoffabrieken beschikken sinds Q2 2022 over een omgevingsvergunning en de projecten komen nu, met de toekenning van de SDE++ steun, opnieuw een stap dichter bij de realisatie. Na de finale investeringsbeslissing wordt verwacht dat de bouw van de fabrieken uiterlijk begin 2024 kan starten.

Capaciteit en uitstootreductie

Beide projecten zijn nagenoeg identiek en betreffen een groenewaterstoffabriek met een capaciteit van omstreeks 25 MW, die jaarlijks 2.000 ton groene waterstof zal produceren door middel van electrolyse. In een tweede fase zal de capaciteit van beide fabrieken uitgebreid kunnen worden naar 100 MW, waarmee jaarlijks 8.500 ton groene waterstof kan worden geproduceerd. Geschat wordt dat groene waterstof al vanaf 2025 een uitstootreductie van 9 kg CO2 per kg waterstof gerealiseerd kan worden, ten opzichte van het gangbare productieproces voor waterstof van fossiele oorsprong (grijze waterstof).

Aanzienlijke exploitatiesubsidie

SDE++ is het primaire subsidie-instrument waarmee de Nederlandse overheid de productie van hernieuwbare energie en CO2-verlaging wil stimuleren. De productie van groene waterstof werd in 2020 opgenomen in de SDE++. De subsidie wordt nu voor het eerst voor fabrieken met productie op industriële schaal toegekend aan VoltH2.

Het toegekende bedrag van de subsidie hangt af van de hoeveelheid geproduceerde groene waterstof en de daarmee gepaard gaande verminderde CO2-uitstoot. De subsidie wordt uitgekeerd over de eerste 15 jaar waarin de groenewaterstoffabriek operationeel is en vormt een belangrijke ondersteuning van de omzet.

Stap dichter bij realisatie van groenewaterstoffabrieken

André Jurres, Managing Director van VoltH2, over de SDE++ toewijzing: “VoltH2 bouwt een keten van groenewaterstoffabrieken: we ontwikkelen momenteel drie productielocaties in Nederland en zijn onlangs ook gestart in Wilhelmshaven (Duitsland). De ontwikkeling van de huidige portfolio, met een gezamenlijk potentieel van 500 MW, gaat uiteraard gepaard met forse investeringen. Wij zijn zeer verheugd met deze substantiële subsidie van de RVO. De subsidie belichaamt de visie van de overheid op de energietransitie en de rol die zij daarin ziet voor waterstof en de projecten van VoltH2. De subsidie brengt ons weer een stap dichter bij de realisatie van onze plannen in Vlissingen en Terneuzen.”

Gijs Voskuyl, partner en Head of Infrastructure van aandeelhouder DIF Capital Partners zegt: “Het toekennen van de eerste SDE++ voor groene waterstof aan projecten van VoltH2 beschouwen wij als een bevestiging van de voortrekkersol die VoltH2 vervult in de ontwikkeling van groenewaterstofproductiecapaciteit in Nederland. Daarnaast blijkt uit de subsidiebeschikking het vertrouwen van de overheid in de beide projecten en vormt het een belangrijke en solide basis voor de verdere ontwikkeling van deze fabrieken.”

Paul Tummers, CEO van aandeelhouder Virya Energy: “Met VoltH2 zijn we verheugd om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame waterstof in Nederland. De toewijzing van de SDE++ subsidie door de overheid is een belangrijke stap om onze ambities te bereiken in de sector en een teken van de wil van de overheid om duurzame waterstof als concreet alternatief voor fossiele brandstoffen te ondersteunen."

Marktwerking

VoltH2 kreeg in 2021 als eerste de nodige vergunningen. Ook voor de SDE++ is het bedrijf opnieuw als eerste geselecteerd. André Jurres: “Ik denk dat deze prestaties aantonen dat VoltH2 een voorloper is. Ons team is al volop bezig met de volgende fase, maar tegelijk willen we zo snel mogelijk een goed werkende markt voor groene waterstof creëren. Door individuele projecten zoals die in Vlissingen en Terneuzen te ondersteunen, zal deze subsidie de marktwerking stimuleren en dat is broodnodig om de klimaatdoelen te halen. VoltH2 speelt hierin graag een belangrijke rol.”

(Einde persbericht)

* ​ ​ * ​ ​ *

Over VoltH2

VoltH2 legt zich toe op de ontwikkeling en exploitatie van groenewaterstoffabrieken in Europa. Het bedrijf focust zich uitsluitend op de grootschalige productie van groene waterstof. Deze waterstof is bestemd voor de lokale industrie en de transportsector.

De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in Vlissingen en Terneuzen (Nederland). Deze fabrieken zijn reeds vergund en zullen naar verwachting operationeel zijn in 2025. Bij het ontwerp van beide installaties wordt rekening gehouden met schaalbaarheid: in de beginfase zal elke installatie bijna 2 miljoen kg (2.000 ton) groene waterstof per jaar produceren; op termijn zal de productie meegroeien met de markt voor groene waterstof en worden uitgebreid.

Sinds het voorjaar van 2022 ontwikkelt VoltH2 een derde groenewaterstoffabriek in Delfzijl (binnen Groningen Seaports). Bij de opstart, die eind 2026 is gepland, voorziet VoltH2 een productiecapaciteit van ongeveer 4 miljoen kg (3.800 ton). Recent is VoltH2 ook gestart met de ontwikkeling van een site in Wilhelmshaven.

Met de huidige vier locaties in Nederland en Duitsland beschikt VoltH2 over een portfolio met een potentiële productiecapaciteit van 500MW.

VoltH2 is een samenwerking tussen Volt Energy (het bedrijf van oprichter André Jurres), Virya Energy en DIF Capital Partners.

www.volth2.com

Over DIF Capital Partners

DIF Capital Partners is een onafhankelijke beheerder van infrastructuurfondsen, met een beheerd vermogen van meer dan 15 miljard euro. Het bedrijf werd opgericht in 2005 en heeft sindsdien een leidende positie opgebouwd in het beheer van mid-market investeringen, voornamelijk in Europa, Noord-Amerika en Australië.

DIF volgt twee fondsstrategieën: traditionele DIF-fondsen, waarvan DIF VII het laatste fonds in de reeks is, investeren in middelgrote infrastructuurprojecten en bedrijven met een lager risico in de energietransitie (incl. hernieuwbare energie) en de nutssector, alsook in publiek-private samenwerkingen en concessies. De CIF-fondsen investeren in kleine tot middelgrote bedrijven in de nieuwe economie die doorgaans actief zijn in de digitale sector, de energietransitie en duurzame-transportsector.

Met een team van meer dan 210 professionals in 11 kantoren biedt DIF Capital Partners een unieke marktbenadering die wereldwijde aanwezigheid combineert met de voordelen van sterke lokale netwerken en investeringsmogelijkheden. DIF heeft vestigingen in Amsterdam (Schiphol), Frankfurt, Helsinki, Londen, Luxemburg, Madrid, New York, Parijs, Santiago, Sydney en Toronto.

www.dif.eu

Over Virya Energy

Virya Energy is actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen. Virya Energy werd eind 2019 opgericht door Colruyt Group en zijn meerderheidsaandeelhouder Korys. ​ Virya Energy heeft vandaag 100% participaties in Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy en Sanchore. Virya Energy en haar dochterondernemingen, gevestigd in België, bezitten en exploiteren wereldwijd meer dan 1 GW aan groene stroomopwekkingscapaciteit en zijn actief in tal van initiatieven op het gebied van groene waterstof.

www.virya-energy.com

* ​ ​ * ​ ​ *

Noot aan de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie, contacteer

VoltH2 ontvangt exploitatiesubsidie SDE++ voor groenewaterstoffabrieken in Zeeland

PDF - 85 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VoltH2

VoltH2 legt zich toe op de ontwikkeling en exploitatie van groenewaterstoffabrieken in Europa. Het bedrijf focust zich uitsluitend op de grootschalige productie van groene waterstof. Deze waterstof is bestemd voor de lokale industrie en de transportsector.

De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in Vlissingen en Terneuzen (Nederland). Deze fabrieken zijn reeds vergund en zullen naar verwachting operationeel zijn in 2026. Bij het ontwerp van beide installaties wordt rekening gehouden met schaalbaarheid: in de beginfase zal elke installatie bijna 2 miljoen kg (1.890 ton) groene waterstof per jaar produceren; op termijn zal de productie meegroeien met de markt voor groene waterstof en worden uitgebreid.

Sinds het voorjaar van 2022 ontwikkelt VoltH2 een derde groenewaterstoffabriek in Delfzijl (binnen Groningen Seaports). Bij de opstart, die eind 2026 is gepland, voorziet VoltH2 een productiecapaciteit van 50 MW (circa 3.800 ton). 

Begin 2023 startte VoltH2 de ontwikkeling van een Duitse waterstoffabriek in Wilhelmshaven, de energiehaven van Duitsland. Enkele maanden later werden er stappen gezet voor een tweede en derde Duitse locatie in het industrierijke Ruhrgebied, meer bepaald in Essen-Frillendorf en Gelsenkirchen.

Met de huidige zes locaties in Nederland en Duitsland beschikt VoltH2 over een portfolio met een potentiële productiecapaciteit van ruim 500MW.

VoltH2 is een samenwerking tussen Volt Energy (het bedrijf van oprichter André Jurres), Virya Energy en DIF Capital Partners. 

Neem contact op met

VoltH2 Operating B.V. Groot Arsenaal Rijtuigweg 44 4611 EL Bergen op Zoom Nederland

+31 (0)85 081 77 20

[email protected]

www.volth2.com